Geschiedenis

Oriental Rose - SHEIKA MOZA: de meest stijlvolle en invloedrijke vrouw in de Arabische wereld

Pin
Send
Share
Send
Send


De vrouw van de voormalige emir van Qatar, de moeder van de emir van de huidige Mozah bint Nasser al Misned (Sheikh Moz) is in staat om alle bestaande ideeën over de vrouwen in het Oosten te schudden. De first lady van Qatar loopt in elegante jurken (ze is overigens een fan van de Russische ontwerper Uliana Sergienko), draagt ​​geen sluier, neemt deel aan sociale evenementen en politieke bijeenkomsten.

Vroege jaren

Hoe is dit mogelijk geworden in een land waar vrouwen zich van top tot teen zwart kleden, niet op voet van gelijkheid met mannen aan het politieke en sociale leven kunnen deelnemen en pas sinds kort het recht hebben om in een auto te rijden?

Misschien had Mose geluk met zijn ouders en echtgenoot. Ze werd geboren in de familie van een grote zakenman uit Qatar. Mijn vader vond het niet erg dat zijn dochter de opleiding van een socioloog kreeg aan de Nationale Universiteit van Qatar. Haar echtgenoot, de kroonprins, met wie ze op 18-jarige leeftijd trouwde, liet haar afstuderen. Bovendien voltooide Moza een stage aan toonaangevende Amerikaanse universiteiten.

Natuurlijk leek haar leven een beetje op een sprookje: Moza stond tegenover alle realiteit van het leven in het Arabische Oosten. Emirs van de Al Thani-familie, waarvan haar man kwam, greep de macht in Qatar al in de 18e eeuw. Sindsdien heeft niemand anders dan leden van dit gezin het recht om het land te regeren. In Qatar is er nog steeds een absolute monarchie: de emir benoemt de premier, leden van de Raad van Ministers en de adviesraad. De macht van de vorst wordt alleen beperkt door de Sharia-wetgeving.

moederschap

Sheikh Moza is de moeder van zeven kinderen. Ze had vijf zonen en twee dochters. In 1995, toen Mose 36 was, organiseerde haar echtgenoot Hamad bin Khalifa Al-Thani (zoals ze zeggen, niet zonder de steun van andere familieleden) een bloedeloze staatsgreep. Hij wierp de troon van zijn eigen vader, die op zakenreis was in Zwitserland, omver en verklaarde zichzelf tot emir.

Toen hij over de staatsgreep hoorde, liet Khalifa bin Hamad zijn zoon openlijk afstand van hem nemen en na zes maanden nam hij zelfs op zich de macht en de titel terug te geven, hoewel dat niet was gelukt. Als reactie daarop bevroor zijn zoon en de pas verschenen emir, met de hulp van Amerikaanse advocaten, alle buitenlandse rekeningen van zijn vader, zodat nieuwe aantasting van de troon onmogelijk werd. Als gevolg hiervan kon Khalif bin Hamad slechts acht jaar later terugkeren naar zijn vaderland, toen hij eindelijk zijn zoon goedmaakte.

Sjeik Moza is niet de enige echtgenote van haar man: de voormalige emir heeft drie officiële echtgenoten en zij is het "midden" van hen. De erfgenamen van de titel waren echter precies de kinderen van Moza. Haar oudste zoon, Jasim, werd uitgeroepen tot de troon, maar in 2003 kondigde hij aan dat de kroonprins van zijn rechten in het voordeel van haar broer Sheikh Tamim was.

"We probeerden onze kinderen op te voeden als gewone mensen.Toen ik naar huis terugkeerde, spraken we met hen over alles: wat ik deed, wat ik zag, wat ze denken en hoe ze zouden handelen. Luisteren naar de meningen van de jongeren is erg handig. we doen het voor hen ", zegt de sheikh.

Sociale activiteiten van Sheikha Moza

Moza zelf, toen de kinderen opgroeiden, was actief betrokken bij het sociale leven. Ze zei dat ze van Qatar een seculiere staat wil maken die de mensenrechten respecteert. Overigens wordt het echt beschouwd als een van de meest liberale landen in de regio.

Met de komst van haar echtgenoot is de status van vrouwen in Qatar aanzienlijk verbeterd. Ze hebben het recht om te stemmen, de mogelijkheid om een ​​auto te besturen en kleding naar smaak te kiezen. Het is waar dat niet alle conservatieve families akkoord gaan om dit toe te staan. Maar Moza maakte een gedurfde daad: ze gaf een voorbeeld, in 2002, verschijnen in het openbaar zonder een sluier.

Sheikh Moza heeft een aantal staats- en internationale functies, wat in de Golfstaten zeldzaam is, zelfs voor de echtgenotes van heersers. Zij is het hoofd van de Stichting voor Onderwijs, Wetenschap en Sociale Ontwikkeling in Qatar, de voorzitter van de Hoge Raad voor Familiezaken en de vicevoorzitter van de Hoge Raad voor Onderwijs.

In 2003 heeft UNESCO haar benoemd tot speciale ambassadeur voor basis- en hoger onderwijs. Moza probeert internationale projecten te populariseren om de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs te verbeteren, en besteedt speciale aandacht aan de rechten van vrouwen en kinderen.

In 2003, met de hulp van de sjeiks in Qatar, werd de 'Stad van het Onderwijs' geopend - een universiteitscampus die universiteiten van internationale klasse omvat, evenals afdelingen van bekende Amerikaanse universiteiten, waar de beste leraren lezingen geven. In de "City of Education" studeren studenten uit verschillende landen van de wereld: de helft van de studenten is een buitenlander, wat wijst op een goed niveau van lesgeven en prestige.

Ze richtte ook de Arab Democratic Foundation op, waarvoor haar man een aanbetaling van $ 10 miljoen deed. De missie van de stichting is om de ontwikkeling van vrije media en het maatschappelijk middenveld te bevorderen.

In 2007 was Mozu opgenomen in het Forbes-magazine in de lijst van de 100 meest invloedrijke vrouwen ter wereld en de Times noemde haar een van de 25 meest invloedrijke bedrijfsleiders in het Midden-Oosten.

Ze zeggen dat sjeiks een moeilijk karakter hebben, wat niet verwonderlijk is: om hun plaats onder de zon te veroveren in een samenleving waarvan de wetten streng zijn en die al eeuwenlang door mannen worden geregeerd, is niet gemakkelijk. Maar de mensen houden van Moza. Ze is vooral de vrouwen in Qatar dankbaar.

"Hare Hoogheid is het beste wat Qatar is overkomen, ze inspireert ons allemaal." Met haar aan de macht is Qatar met 100% veranderd, "zeggen ze.

Bekijk de video: RACE 10 . SHEIKH JOAAN BIN HAMAD AL THANI'S TROPHY (November 2020).

Pin
Send
Share
Send
Send