Geschiedenis

Giethoorn is een stad zonder snelwegen en wegen. Onschuldige schoonheid

De aanblik van zwart, gebarsten asfalt met gaten op de meest onverwachte plaatsen, evenals uitlaatgassen, lawaai van motoren en onophoudelijke signaalpiepjes, eindelijk geparkeerde auto's direct op het passerende gedeelte van de geparkeerde auto's - dit alles veroorzaakt stress, bederft de lucht en is in het algemeen niet zo mooi. Maar er is een stad op onze aarde waar absoluut geen straten zijn waar auto's doorheen kunnen rijden.

Giethoorn ligt slechts 120 km ten noorden van Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, in het nationale park Weerribben-Wieden. Bewoners en gasten verplaatsen zich met boten door de stad door de vele stadskanalen.

De lucht in Giethoorn is betoverend. Huizen, bomen en bloemen worden vredig weerspiegeld in het rustige oppervlak van de grachten.

Bruggen voor voetgangers zijn schilderachtig over de grachten gelegd. Mensen gaan naar school, werken en gaan winkelen te voet, per fiets en per boot.

Zoals je al geraden hebt, is de bevolking van Giethoorn klein. Er zijn slechts ongeveer 3000 inwoners.

De stad werd gesticht in 1230 door franciscaner monniken. Bij aankomst vonden ze na de overstroming veel geitenhoorns. De monniken gaven de stad een naam, wat in het Nederlands "geit hoorn" betekent.

Al vele honderden jaren vindt alle transportcommunicatie plaats op water. Waar de grachten nu zijn, is turf eerder gewonnen. En Giethoorn werd beroemd in 1958, toen scènes uit de beroemde komedie "Fanfare" erin werden gefilmd.

Toeristen en bewoners noemen de ongewone stad "Nederlands Venetië".

Met hun auto weg van Giethoorn genieten toeristen van de rust en lange boottocht door de straten van de stad.

In de winter kunnen de kanalen worden geschaatst en sleeën

Elk huis langs de grachten heeft een eigen pier